Programma

Concertweekeinde Oirschot 2018

Joseph Rheinberger en James MacMillan

Sint Petrusbasiliek 17 en 18 maart 2018

 

 

 

Met de uitvoering van de Stabat Mater composities van Rheinberger en MacMillan komt een einde aan de reeks van jaarlijkse concerten die de in 1998 opgerichte Stichting Stabat Mater heeft georganiseerd. We zetten een punt op een hoogtepunt, bij het vierde lustrum met een unieke uitvoering. Met weemoed, maar vooral met voldoening over het bereikte in de afgelopen 20 jaar, dankt het bestuur allen die aan het welslagen van deze bijzondere serie Stabat Mater uitvoeringen hebben bijgedragen.

 

Inleiding over het afgelopen jaar.

 

In de Sint Petrusbasiliek van Oirschot vindt jaarlijks twee weken voor Pasen het inmiddels tot een gewaardeerde traditie uitgegroeide concertweekeinde plaats van de Stichting Stabat Mater. Een gelegenheid voor u en ons om samen de lente te vieren, maar ook stil te staan bij de Passietijd en te genieten van een muzikale topuitvoering.

 

Onze uitdaging is om jaarlijks een wisselend topprogramma te brengen. En dat lukt ons nu al 19 jaar. Met de steun en het enthousiasme van de uitvoerenden, de bezoekers en de vrijwilligers. Tijdens iedere editie klinkt een andere selectie uit het rijkelijk aanwezige Stabat Mater-repertoire. Ook de keuze voor de optredende musici varieert. Naast de vertrouwde partners philharmonie zuidnederland en Brabant Koor worden regelmatig andere ensembles uit binnen- of buitenland uitgenodigd. En vaak is deze uitvoering een podium voor jong toptalent.

En mooie en springlevende traditie.

 

 

De tekst van het Stabat Mater stamt weliswaar uit het midden van de 13e eeuw, maar beleving van dit gedicht is van alle tijden . De auteur, wiens identiteit niet definitief vaststaat, vond zijn religieuze inspiratie in het leed van Maria die haar enige Zoon aan het kruis genageld ziet. Die tekst tezamen met de muzikale uitvoering raakt ons diep, en geeft uitdrukking aan de universele betekenis van ons medeleven met de lijdende mens. Juist nu, in deze tijd, en des te meer in de Passietijd voor Pasen.

 

Door de eeuwen heen hebben honderden componisten, onder wie de aller grootsten, het gedicht Stabat Mater van muziek voorzien. Tegenwoordig zijn ruim 500 verschillende toonzettingen bekend. Daarvan zijn er tijdens het bestaan van onze stichting inmiddels al zo’n 42  gepresenteerd.

 

 

Als eerste werk tijdens dit jubileumconcert klinkt het uit 1884 daterende Stabat Mater (opus 138) van de Liechtensteinse componist Josef Gabriel Rheinberger (1839 – 1901).

 

Deze romantische toonzetting van het gedicht werd in het kader van onze concertreeks eerder uitgevoerd in 2006 en maakte toen op onze bezoekers veel indruk. De in 4 delen geordende muziek zal ondanks haar relatieve eenvoud en ingetogen expressie ongetwijfeld ook nu weer weten te ontroeren.

 

Daarna volgt de Nederlandse première van het Stabat Mater van de in 1959 in Schotland geboren James MacMillan, die in 2015 door koningin Elisabeth tot ridder werd benoemd. Sindsdien Sir James geldt de laatste 25 jaar als een van de meest succesvolle nog levende componisten. Iedere maand vinden ergens op de wereld wel uitvoeringen van werken uit zijn inmiddels omvangrijke en veelzijdige oeuvre plaats. Zijn muzikale taal wordt gekenmerkt door invloeden vanuit de volksmuziek in zijn geboorteland en de Keltische traditie, Scandinavië en het Verre Oosten, maar zijn werken getuigen vooral ook van zijn diepgewortelde rooms-katholieke geloof en grote maatschappelijke betrokkenheid.

 

Rheinberger en MacMillan schreven hun Stabat Mater uitsluitend voor koor en strijkers, maar daarmee houdt elke vergelijking wel op. In zijn verklanking van de tekst, die tijdens de eerste uitvoering door The Sixteen en Britten Sinfonia onder leiding van Harry Christophers op 15 oktober 2016 in Londen een verpletterende uitwerking op publiek en pers had, schuwt MacMillan emotionele uitbarstingen niet. Alle aspecten van zijn meesterschap lijken in deze met ovaties bejubelde partituur samen te vallen: etherisch klinkende vocale lijnen die een bijna vroom te noemen spiritualiteit weerspiegelen worden afgewisseld met uiterst heftige passages van de instrumentalisten.

 

Het resultaat? Een zeer effectvol, buitengewoon dramatisch en hoogst actueel Stabat Mater. De presentatie daarvan is een belangwekkende gebeurtenis in het Nederlandse muziekleven en past dus perfect in de doelstellingen van de twintigjarige Stichting Stabat Mater. Die taak kan aan het professionele kamerkoor Studium Chorale Maastricht, een groep strijkers uit philharmonie zuidnederland en de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson met een gerust hart worden toevertrouwd.

 

 

 

 

Locatie en aanvangstijden

 

De Sint Petrus Basiliek in het mooie Brabantse Oirschot beschikt over een prachtige akoestiek. Deze monumentale kerk vormt al sinds 2000 het vertrouwde decor voor onze Stabat Materconcerten.

Na afloop kunnen bezoekers desgewenst deelnemen aan een ontvangst in het historische Hof van Solms, in de directe omgeving van de kerk. Ook elders in het centrum van Oirschot lenen zich tal van gezellige horecagelegenheden voor interessante ontmoetingen.

img_1826

 

Zaterdagmiddag 17 maart, 17.00 uur.
De basiliek is vanaf 16.15 uur geopend.

 

Zondagmiddag 18 maart, 14.30 uur.
De basiliek is vanaf 13.45 uur geopend.

 

 

Attentie

Onze concerten duren maximaal anderhalf uur
en beginnen stipt op tijd! Er is géén pauze.

 

Kaartverkoop pas vanaf december 2017!

Kaartverkoop via de website – bestelformulier of per mail via ons secretariaat: secretariaat@stabatmater.nl

 

 

Ook hebben wij vernieuwde arrangementen voor beide concertdagen.

Zie website arrangementen of op het bestelformulier (wordt nog vernieuwd)

 

Samen nagenieten in Hof van Solms

Na afloop kunnen bezoekers deelnemen aan een gezellige ontvangst (hapjes, drankjes en informele ontmoetingen) in de historische Hof van Solms, in de directe omgeving van de kerk. Daarvoor is (tegen vergoeding) een speciale toegangskaart verkrijgbaar. Wilt u heerlijk dineren bij ’t Hof van Solms, dan is er bij ons een speciale aanbieding verkrijgbaar, dineren en ons concert bijwonen en dat alles in Oirschot! (zie kaartverkoop)

Ook elders in het centrum van Oirschot lenen zich tal van gezellige horecagelegenheden voor interessante, gezellige ontmoetingen.

Hof van Solms_004_pand voorzijde 9-9-13 hof kapelzaal d 10-9-13  hof-van-solms_-sfeerfoto-16-9-13