Concert 2017

Een nieuwe Lente in de Passietijd. Wij brengen u het Stabat Mater 2017

 

In de Sint Petrusbasiliek van Oirschot vindt jaarlijks twee weken voor Pasen het inmiddels tot een gewaardeerde traditie uitgegroeide concertweekeinde plaats van de Stichting Stabat Mater. Een gelegenheid voor u en ons om samen de lente te vieren, maar ook stil te staan bij de Passietijd en te genieten van een muzikale topuitvoering.

 

Onze uitdaging is om jaarlijks een wisselend topprogramma te brengen. En dat lukt ons nu al 18 jaar. Met de steun en het enthousiasme van de uitvoerenden, de bezoekers en de vrijwilligers. Tijdens iedere editie klinkt een andere selectie uit het rijkelijk aanwezige Stabat Mater-repertoire. Ook de keuze voor de optredende musici varieert. Naast de vertrouwde partners philharmonie zuidnederland en Brabant Koor worden regelmatig andere ensembles uit binnen- of buitenland uitgenodigd. En vaak is deze uitvoering een podium voor jong toptalent.

 

 

dvorak_5  Antonin Dvorák

 

Al sinds de eerste uitvoering in 1880 geldt het Stabat Mater van de Tsjech Antonin Dvorák (1841-1904) als een van de meest indrukwekkende toonzettingen van het gedicht uit de romantische stijlperiode. Het werk wordt nog altijd en met grote regelmaat wereldwijd uitgevoerd. In onze concertserie in Oirschot stond deze compositie al in 2002 op het programma. Dat was de alom gekende, tiendelige versie voor solistenkwartet, groot gemengd koor en symfonieorkest. In de toelichtende tekst werd destijds melding gemaakt van de diep tragische omstandigheden, waaronder de componist tot het schrijven van dit ontroerende meesterwerk was gekomen: het binnen korte tijd overlijden van zijn drie kinderen.

 

Uit bewaard gebleven correspondentie van Dvorák was echter al langer bekend dat een eerder manuscript van zijn Stabat Mater zich bij een verzamelaar in Brünn in privébezit moest bevinden. Pas na lang aandringen kreeg de musicologe Markéta Hallová aan het begin van deze eeuw toestemming dit handschrift in te zien en nader te bestuderen. Toen bleek dat het niet, zoals verwacht, om ruwe schetsen ging, maar om een tot in detail uitgewerkte compositie voor solisten, koor en piano. Dvorák schreef deze eerste versie tussen 19 februari en 7 mei 1876. En toen leefden in ieder geval de twee oudste kinderen nog….

 

Pas in oktober 1877 keerde Dvorák naar deze partituur terug. Hij zette alsnog de ontbrekende  stanza’s 12 tot en met 15 op muziek, bracht op onderdelen kleine veranderingen aan en verving de piano door een orkestbegeleiding.

 

Deze oerversie van Dvoráks Stabat Mater zal op 1 en 2 april 2017 voor het eerst in Nederland tot klinken komen. Verantwoordelijk daarvoor zijn de solisten Renate Arends (sopraan), Carina Vinke (alt), Satriya Krisna (tenor) en Wiard Witholt (bas). Voorts het Brabant Koor en Ed Spanjaard (die u waarschijnlijk kent als dirigent, maar ook een voortreffelijk pianist is). Het geheel onder leiding van Louis Buskens, de vaste dirigent van Brabant Koor.

 

 

 

De St. Petrusbasiliek gaat steeds drie kwartier voor aanvang van onze concerten open. Dan kunnen bezoekers op prettige wijze hun plaats innemen en nog samen praten. De zaterdagmiddag begint om 17.00 uur, en op zondagmiddag blijft de aanvangstijd 14.30 uur.

Let op: onze concerten beginnen STIPT OP TIJD!

 

Download het drieluik als PDF document

 

Kaarten kunt u vanaf 10 december 2016 hier BESTELLEN